logo
HEMEN TEKLİF AL
Blog Görseli
İkamet Tezkeresi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
<p>İkamet tezkeresi, T&uuml;rkiye'de ki yabancı vatandaşların yasal olarak ikamet i&ccedil;in alması gerekli olan bir belgedir.</p>

 

İkamet Tezkeresi Nedir

 

İkamet tezkeresi, Türkiye'de ki yabancı vatandaşların yasal olarak ikamet için alması gerekli olan bir belgedir. Bu belge şahsın yasal olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında çalışma, öğrenim, araştırma gibi sebeplerle bulunmasını mümkün kılmaktadır. Genelde 1 senelik süre ile verilen İkamet Tezkeresi’nin birçok çeşidi vardır. Bunlar bulunma amacınıza göre ayrılmaktadır.

 

Örneğin; turistik ikamet tezkeresine sahip iseniz Türkiye’de turistik amaçlı bulunabilirsiniz. Bunun yanı sıra çalışma ikamet tezkeresi Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar için düzenlenir. Aile çalışma tezkeresi ise Türkiye'de ikamet eden bir Türk vatandaşı veya ikamet izni olan yabancı ile evli olan yabancılar için verilen izindir. Öğrenci ikamet tezkeresi, Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler için verilir. Son olarak Uzun Süreli İkamet Tezkeresi Türkiye'de uzun süreli ikamet eden yabancılara verilen bir türdür ve belirli koşulları yerine getirenlere verilebilir.

 

İkamet Tezkeresi Nereden Ve Nasıl Alınır?

 

İkamet tezkeresi başvurusu yapmak için ilk adım hangi tür ikamet tezkeresi alacağınıza karar vermektir. Diğer adım ise gerekli olan belgeleri toplamaktır. Genel anlamda ihtiyacınız olacak belgeler şu şekildedir;

 

-Pasaport veya kimlik belgesi (Geçerliliği olan)

 

-Başvuru formu (İl Göç İdaresi’nden alınabilir veya internetten doldurulabilir)

 

-Biyometrik fotoğraf (Genellikle 4 adet, son 6 ay içinde çekilmiş)

 

-İkamet amacı ile ilgili belgeler (Örneğin, öğrenci belgesi, iş sözleşmesi, evlilik cüzdanı, vs.)

 

-Sağlık sigortası (Yabancı uyruklular için zorunlu, özel veya SGK üzerinden olabilir)

 

-İkamet edilecek adresin belgelenmesi (Kiralık ev sözleşmesi veya ikametgah belgesi)

 

-Vergi ödeme belgesi (Çalışma izni için gerekebilir) 

 

Bu belgeleri sağladıktan sonra internet veya banka üzerinden sizden talep edilen belgenin ücreti yani harç ücretini ödemenizdir. Ödeme tutarını öğrenmek için Göç idaresinden online veya randevu alarak gerçekleştireceğiniz görüşme sırasında öğrenebilirsiniz. Başvurunuzu yanınızda belgeleriniz hazır halde gerçekleştirmelisiniz. Başvuru sonrasında Göç idaresi tarafınıza olumlu veya olumsuz dönüş yapacaktır. Bu dönüş birkaç hafta sürebilmektedir. Posta veya direkt başvuru yaptığınız müdürlükten alabileceğiniz belgeniz ile Türkiye’de yasal ikamet süreciniz başlamış olur. Eğer tezkerenizin süresi bitmek üzere ise aynı prosedürler ile süre uzatması talep edebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

Geçerlilik Süresi: İkamet tezkereleri genellikle 1 yıl süreyle verilir, ancak başvuru türüne göre bu süre değişebilir.

 

Zamanında Başvuru Yapın: İkamet tezkeresi süreniz bitmeden önce başvuru yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde yasal olmayan bir şekilde ülkede kalabilirsiniz.

 

Yabancılar için Sağlık Sigortası: Türkiye’de ikamet eden yabancıların sağlık sigortasına sahip olması zorunludur. Türkiye'deki devlet hastanelerinden yararlanabilmeniz için Yabancı sağlık sigortası şarttır.